Alkumatkamme kesti reilu 1,5 kuukautta ja sen aikana kävimme Saksassa, Singaporessa, Vietnamissa, Kambodzassa, Thaimaassa, Malesiassa ja Filippiineillä. Alkumatka oli aikamoinen seikkailu - hyppy talvisesta Suomesta keskelle Kaakkois-Aasian helteistä miljöötä. Olimme tehneet eräänlaisen reissusuunnitelman, jota myös löyhästi noudatimme. Olimme etukäteen miettineet paikkoja joissa haluaisimme käydä ja samalla katsoneet miten kyseisiin paikkoihin pitäisi päästä. Matkasuunnitelmamme rakentui pääosin lentojen ympärille. Kyseiset lennot olimme ostaneet jo Suomesta käsin. Aikataulumme oli tiukka, sillä halusimme nähdä mahdollisimman paljon erilaisia paikkoja. Yleisesti ottaen olimme keskimäärin kaksi yötä per paikka ja sitten aina lähdimme jatkamaan matkaa kohti seuraavia seikkailuja. Filippiineillä Palawan ja Cebu olivat ensimmäiset paikat, joissa vietimme kunnolla aikaa.
Lyhyillä reissulla aikataulut puskevat vastaan ja aika on rahaa, joten suosittelemme lämpimästi lentämistä pitkien välimatkojen välillä. Lentokone on huomattavasti mukavampi ja nopeampi kulkuväline kuin bussi tai laiva. Esim. Bangkokista Penangille pääsee lentäen noin kahdessa tunnissa. Bussilla kyseiseen matkaan menee 18 tuntia. Mutta jos haluaa hakea reissultaan elämyksiä niin suosittelemme bussimatkaa paikallisbussissa. Se on halpaa ja hidasta. Yleensä bussissa soi karaoke helvetin kovalla ja ilmastointi pureutuu luihin asti, nimimerkillä koko Kambodzan läpi bussilla. Lisäksi liikennekulttuuri, eli hallittu kaaos, voi aiheuttaa heikkosydämisille ylimääräisiä tykytyksiä. On siis parempi vain katsella bussin ikkunasta maisemia, eikä kuskin kaahailua ja formulamaisia ohituksia.
Vaatetuksesta sen verran että reisitaskuhousut ovat lyömättömät. Taskuihin saa tungettua pakolliset tavarat, eli pienen lääkepussin, passikopion, käsidesin, nenäliinoja, kameran, lompakon, passin, kännykän jne. Olisi myös hyvä jos reisitaskuhousuissa on vähintään yksi vetoketjullinen tasku, jolloin sinne voi pistää esimerkiksi lompakon ja passin. Myös pieni olkalaukku on todella kätevä. Sinne saa pistettyä esimerkiksi vesipullon, sateenvarjon sekä pienet ostokset. Eikä selkäkään hikoa samalla tavoin kuin reppua kantaessa.
Suosikit:
- Palawan Filippiineillä, Puerto Princesa ja El Nido. Island hoppingia paratiisisaarilla, upeita maisemia ja lämmin ilmapiiri. Kaikinpuolin aivan mahtava paikka. Näkemistä ja kokemista useiksi viikoiksi.
- Kep Kambodzassa. Pieni ja kotoisa rannikkokylä, jonne ei ole kovin helppo päästä. Vähän turisteja, ei raha-automaatteja tai pankkeja, yksi kauppa, kivenheitto rannalle ja todella leppoisa tunnelma! Paikka johon voisi jämähtää pidemmäksikin aikaa.
- Phu Quoc Vietnamissa. Vietnamin suurin saari joka muuttuu hiljalleen turistimiljööksi. Erittäin rauhallinen ja leppoisa paikka loppumattomine autiorantoineen ja punasine hiekkateineen. Moottoripyörän vuokraaminen on aivan ehdoton juttu.
- Singapore. Aasian talouden keskus, pieni-suuri kaupunkivaltio. Paikka johon ottaisin työkomennuksen vastaan ilomielin. Aasian standardeilla mitattuna kallis, mutta todellakin käymisen arvoinen paikka.
- Angkorin tempelialue Kambodzassa. Toinen toistaan isompia tempeleitä ja tempelialueita. Seikkailunhaluiset pääsevät kiipeämään käytännössä pystysuoria temppelin portaikkoja ylös aina temppeleiden huipuille saakka jossa odottavat upeat maisemat.
- Kambodza. "Aasian villi länsi". Mainettaan parempi paikka, kannattaa sisällyttää matkasuunnitelmaan.
- Paikalliset ruoat. Makumatkamme on vienyt meidät aina Singaporelaisista Hawker centereistä Saigonin ruokakojuista Kambodzalaisen voimakkaasti mausteita käyttävien keittiöiden kautta Filippiiniläisen keittiön sekä myös Thaimaalaisen ja lopulta Malesialaisen keittiön antimien äärille. Ruoka on hyvää ja halpaa ja suosittelememme kokeilemaan erilaisia ruokia. Erityisesti rannikkokaupungeissa ja saarilla kannattaa syödä tuoreita mereneläviä, kuten grillattuja mustekaloja, rapua ja kalaa. On aivan turha murehtia jos ruokapaikalla ole ollenkaan ruokalistaa tai lista on paikallisella kielellä, sillä sokkotilauksen jälkeen ei voi kuin yllättyä ja yleensä positiivisesti! Joskus sokkotilauksen jälkeen on myös hyvä ettei tiedä mitä lautasella tai kulhossa on. Ylipäätänsä parhaat ruoat ovat olleet Kambodzassa.
- Natiivit ystävälliset asukkaat. Useat ovat tulleet juttelemaan ja tarinoimaan mukavia, toiset ovat auttaneet meitä matkamme varrella ja suurin osa on ollut muuten vain mukavia. Meistä on otettu kymmeniä valokuvia, meille on vilkutettu ja huudeltu ja jopa juostu perään. Saimme esimerkiksi Filippiineillä rannalla ollessamme paikallisilta ruokaa ja giniä. Vaikka ihmisillä menisi huonosti, niin he jaksavat olla silti iloisia ja ystävällisiä. Tästä meillä länkkäreillä olisi paljon oppimista.
- Ilmasto ja lämpö. Ei valittamista, on säitä pidellyt.
- Island hopping ja snorklaus. Yksi parhaimmista tavoista viettää talvipäivää. Vene kiitää kohti seuraavaa paratiisisaarta jossa vesi on kristallin kirkasta ja lämmintä. Snorklausvermeet niskaan ja mereen kattelemaan koralleja, meritähtiä ja erivärisiä kaloja...
- Hintataso. Budjettireissaaja pystyy elämään todella halvalla jos vain haluaa. Käytännössä mikään elämiseen tarvittava perusjuttu ei ole kallis, näin länsimaalaisen perspektiivistä katsottuna. Jos on nirso niin sitten rahaa saa varmasti kulumaan. Mitä sitten jos majapaikan suihkusta ei tule lämmintä vettä tai että siellä on pari torakkaa ja geckoa?
- Wi-Fi -yhteys melkein jokaisessa majapaikassa. Yleinen sääntö on, että kaikissa halvimmissa murjuissa ei Wi-Fiä ole, mutta muuten sellainen löytyy suurimmasta osasta majapaikkoja. Jollei Wi-Fi yhteyttä ole huoneessa, niin sitten sellainen löytyy majapaikan aulasta.
- Moottoripyörien vuokraaminen ja ajaminen ympäri mestoja. Moottoripyörä on paras tapa liikkua pienillä paikoilla, kuten esimerkiksi saarilla ja rannikkokaupungeissa. Yleensä näissä paikoissa ei ole kovinkaan paljoa muuta liikennettä, joten sitä ei tarvitse pelätä. Moottoripyörän päivävuokra liikkuu 4-10 euron välillä paikasta riippuen.
Inhokit:
- Bussi-/minibussimatkat. Blogissamme on useita tarinoita helvetillisistä bussimatkoista. Sanotaan näin että ei ole matka eikä mikään jollei matkan jossain vaiheessa kuski pistä karaokevideota pyörimään ja äänet täysille, jollei tule rengasrikkoa, jollei matka kestä vähintään viittä tuntia (vaikka matka on 100-200km välillä), jollei bussi lähde ja ole tunnin tai kaksi myöhässä, jollei ilmastointi puhalla täysillä (jos sellainen on) ja jollei joku oksenna kesken matkaa syliinsä.
- Turistirysät, kuten Pattaya. Näissä paikoissa ei ole mitään aitoa jäljellä. Turisteja turistien perään ja pelkästään turisteille suunnattuja palveluita. Pääosin ruoka on huonoa ja kallista.
- Huijaukset ja kusetukset reissaajia kohtaan. Pyydä kaikesta kuitti ja pistä sovitut hinnat ylös johonkin viralliseen paperiin ja laske aina rahanvaihdossa saamasi rahat. Jollei sinulla ole kuittia maksetusta asiasta, niin olet täysin majapaikan pitäjän yms armoilla. Saattaa olla että seuraavana aamuna hotellihuoneesi hinta on tuplaantunut tai et sitten maksanutkaan sitä edellisenä iltana...
- Kaupustelijat jotka eivät jätä rauhaan. Pääosin turistirysien ongelma. Jos satut edes katsomaan aurinkolaseja kaupustelevaa äijää kohtaan, niin saat hänestä kaverin seuraaviksi useiksi minuuteiksi.
- Ruoka Filippiineillä. Ei vain toiminut. Pääosa paikallisesta ruoasta ei maistunut meille kummallekaan. Tästä syystä oli pakko tukeutua kiinalaiseen pikaruokaan...
- Liian agressiiviset myyjät joiden kanssa ei voi edes tingata. Pääosin turistirysien ongelma. Jos satut menemään esimerkiksi paitoja myyvään kojuun niin sieltähän ei sitten lähdetäkkään helpolla ulos. Jossain paikoissa sinut tullaan käytännössä vetämään takaisin kojuun sisään jatkamaan tinkausta.
- Turistihinnat. Olet turisti niin maksat lisähintaa. Tietyn tyylisissä kaupoissa eli bazaareissa, kojuissa, toreilla yms et välttämättä löydä hintalappuja mistään, eli myyjä saa heittää turistihintansa tiskiin. Siinä on tilanne jossa olet omien tinkaustaitojesi varassa.
Singapore |
El Nidon parvekenäkymä |
Neuvona muille: älkää tehkö liian tarkkaa matkasuunnitelmaa, varsinkaan aikataulujen suhteen, sillä se ei kuitenkaan toteudu. Pelivaraa on aina hyvä jättää. Jos haluaa reissata mahdollisimman paljon ja nähdä erilaisia paikkoja niin kaksi yötä per paikka on sopiva. Siinä kerkeää tutustumaan kyseiseen paikkaan osittain, eli esimerkiksi ajamaan saaren ympäri moottoripyörällä ja kiertämään paikan nähtävyyksiä tai vain löhöillä rannalla. Jos taas kyseisessä paikassa on paljon tekemistä ja nähtävää tai ei vain muuten halua reissata kovin tiuhaan ni kolmesta neljään yötä per paikka on myös hyvä. Yleensä reilun viiden päivän jälkeen paikka alkaa olemaan niin nähty, ettei siellä jaksa enään olla.
Tiukka tahti, eli noin kaksi yötä per paikka, on myös kovin uuvuttavaa, varsinkin jos välimatkat eri paikkojen välillä ovat pitkiä. Myös kyydin laadulla on väliä. Yleensä kuuden tunnin minibussimatkan jälkeen kun on saapunut mestoille ja löytänyt majapaikan niin välttämättä ensimmäiseksi ei tule mieleen lähteä kiertelemään kävellen kyseistä mestaa ympäri.
Jos haluaa kierrellä esimerkiksi kaupunkia läpi, niin suosittelemme tukemaan paikallista yrittäjää ja ottamaan tuk-tukin tai vastaavan menopelin kuten hevoskärryt alle. Olemme aina ottaneet tunnin kiertoajelun, joka on riittänyt vallan hyvin. Hintaa näille on tullut parisen euroa per ajelu.
Tiukka tahti, eli noin kaksi yötä per paikka, on myös kovin uuvuttavaa, varsinkin jos välimatkat eri paikkojen välillä ovat pitkiä. Myös kyydin laadulla on väliä. Yleensä kuuden tunnin minibussimatkan jälkeen kun on saapunut mestoille ja löytänyt majapaikan niin välttämättä ensimmäiseksi ei tule mieleen lähteä kiertelemään kävellen kyseistä mestaa ympäri.
Jos haluaa kierrellä esimerkiksi kaupunkia läpi, niin suosittelemme tukemaan paikallista yrittäjää ja ottamaan tuk-tukin tai vastaavan menopelin kuten hevoskärryt alle. Olemme aina ottaneet tunnin kiertoajelun, joka on riittänyt vallan hyvin. Hintaa näille on tullut parisen euroa per ajelu.
Tervetuloa Kambodzaan! |
Lyhyillä reissulla aikataulut puskevat vastaan ja aika on rahaa, joten suosittelemme lämpimästi lentämistä pitkien välimatkojen välillä. Lentokone on huomattavasti mukavampi ja nopeampi kulkuväline kuin bussi tai laiva. Esim. Bangkokista Penangille pääsee lentäen noin kahdessa tunnissa. Bussilla kyseiseen matkaan menee 18 tuntia. Mutta jos haluaa hakea reissultaan elämyksiä niin suosittelemme bussimatkaa paikallisbussissa. Se on halpaa ja hidasta. Yleensä bussissa soi karaoke helvetin kovalla ja ilmastointi pureutuu luihin asti, nimimerkillä koko Kambodzan läpi bussilla. Lisäksi liikennekulttuuri, eli hallittu kaaos, voi aiheuttaa heikkosydämisille ylimääräisiä tykytyksiä. On siis parempi vain katsella bussin ikkunasta maisemia, eikä kuskin kaahailua ja formulamaisia ohituksia.
Vaatetuksesta sen verran että reisitaskuhousut ovat lyömättömät. Taskuihin saa tungettua pakolliset tavarat, eli pienen lääkepussin, passikopion, käsidesin, nenäliinoja, kameran, lompakon, passin, kännykän jne. Olisi myös hyvä jos reisitaskuhousuissa on vähintään yksi vetoketjullinen tasku, jolloin sinne voi pistää esimerkiksi lompakon ja passin. Myös pieni olkalaukku on todella kätevä. Sinne saa pistettyä esimerkiksi vesipullon, sateenvarjon sekä pienet ostokset. Eikä selkäkään hikoa samalla tavoin kuin reppua kantaessa.
Suosikit:
- Palawan Filippiineillä, Puerto Princesa ja El Nido. Island hoppingia paratiisisaarilla, upeita maisemia ja lämmin ilmapiiri. Kaikinpuolin aivan mahtava paikka. Näkemistä ja kokemista useiksi viikoiksi.
Snake Island, Honda Bay, Puerto Princesa |
- Kep Kambodzassa. Pieni ja kotoisa rannikkokylä, jonne ei ole kovin helppo päästä. Vähän turisteja, ei raha-automaatteja tai pankkeja, yksi kauppa, kivenheitto rannalle ja todella leppoisa tunnelma! Paikka johon voisi jämähtää pidemmäksikin aikaa.
- Phu Quoc Vietnamissa. Vietnamin suurin saari joka muuttuu hiljalleen turistimiljööksi. Erittäin rauhallinen ja leppoisa paikka loppumattomine autiorantoineen ja punasine hiekkateineen. Moottoripyörän vuokraaminen on aivan ehdoton juttu.
- Singapore. Aasian talouden keskus, pieni-suuri kaupunkivaltio. Paikka johon ottaisin työkomennuksen vastaan ilomielin. Aasian standardeilla mitattuna kallis, mutta todellakin käymisen arvoinen paikka.
Marina Bay Sands |
- Angkorin tempelialue Kambodzassa. Toinen toistaan isompia tempeleitä ja tempelialueita. Seikkailunhaluiset pääsevät kiipeämään käytännössä pystysuoria temppelin portaikkoja ylös aina temppeleiden huipuille saakka jossa odottavat upeat maisemat.
- Kambodza. "Aasian villi länsi". Mainettaan parempi paikka, kannattaa sisällyttää matkasuunnitelmaan.
- Paikalliset ruoat. Makumatkamme on vienyt meidät aina Singaporelaisista Hawker centereistä Saigonin ruokakojuista Kambodzalaisen voimakkaasti mausteita käyttävien keittiöiden kautta Filippiiniläisen keittiön sekä myös Thaimaalaisen ja lopulta Malesialaisen keittiön antimien äärille. Ruoka on hyvää ja halpaa ja suosittelememme kokeilemaan erilaisia ruokia. Erityisesti rannikkokaupungeissa ja saarilla kannattaa syödä tuoreita mereneläviä, kuten grillattuja mustekaloja, rapua ja kalaa. On aivan turha murehtia jos ruokapaikalla ole ollenkaan ruokalistaa tai lista on paikallisella kielellä, sillä sokkotilauksen jälkeen ei voi kuin yllättyä ja yleensä positiivisesti! Joskus sokkotilauksen jälkeen on myös hyvä ettei tiedä mitä lautasella tai kulhossa on. Ylipäätänsä parhaat ruoat ovat olleet Kambodzassa.
Grillattua mustekalaa |
- Natiivit ystävälliset asukkaat. Useat ovat tulleet juttelemaan ja tarinoimaan mukavia, toiset ovat auttaneet meitä matkamme varrella ja suurin osa on ollut muuten vain mukavia. Meistä on otettu kymmeniä valokuvia, meille on vilkutettu ja huudeltu ja jopa juostu perään. Saimme esimerkiksi Filippiineillä rannalla ollessamme paikallisilta ruokaa ja giniä. Vaikka ihmisillä menisi huonosti, niin he jaksavat olla silti iloisia ja ystävällisiä. Tästä meillä länkkäreillä olisi paljon oppimista.
Saigonilaiset nuoret tulivat kuuntelemaan tarinoita Nokiasta ja joulupukista |
- Ilmasto ja lämpö. Ei valittamista, on säitä pidellyt.
- Island hopping ja snorklaus. Yksi parhaimmista tavoista viettää talvipäivää. Vene kiitää kohti seuraavaa paratiisisaarta jossa vesi on kristallin kirkasta ja lämmintä. Snorklausvermeet niskaan ja mereen kattelemaan koralleja, meritähtiä ja erivärisiä kaloja...
- Hintataso. Budjettireissaaja pystyy elämään todella halvalla jos vain haluaa. Käytännössä mikään elämiseen tarvittava perusjuttu ei ole kallis, näin länsimaalaisen perspektiivistä katsottuna. Jos on nirso niin sitten rahaa saa varmasti kulumaan. Mitä sitten jos majapaikan suihkusta ei tule lämmintä vettä tai että siellä on pari torakkaa ja geckoa?
- Wi-Fi -yhteys melkein jokaisessa majapaikassa. Yleinen sääntö on, että kaikissa halvimmissa murjuissa ei Wi-Fiä ole, mutta muuten sellainen löytyy suurimmasta osasta majapaikkoja. Jollei Wi-Fi yhteyttä ole huoneessa, niin sitten sellainen löytyy majapaikan aulasta.
- Moottoripyörien vuokraaminen ja ajaminen ympäri mestoja. Moottoripyörä on paras tapa liikkua pienillä paikoilla, kuten esimerkiksi saarilla ja rannikkokaupungeissa. Yleensä näissä paikoissa ei ole kovinkaan paljoa muuta liikennettä, joten sitä ei tarvitse pelätä. Moottoripyörän päivävuokra liikkuu 4-10 euron välillä paikasta riippuen.
Kartanlukutauko Phu Quocilla |
Inhokit:
- Bussi-/minibussimatkat. Blogissamme on useita tarinoita helvetillisistä bussimatkoista. Sanotaan näin että ei ole matka eikä mikään jollei matkan jossain vaiheessa kuski pistä karaokevideota pyörimään ja äänet täysille, jollei tule rengasrikkoa, jollei matka kestä vähintään viittä tuntia (vaikka matka on 100-200km välillä), jollei bussi lähde ja ole tunnin tai kaksi myöhässä, jollei ilmastointi puhalla täysillä (jos sellainen on) ja jollei joku oksenna kesken matkaa syliinsä.
- Turistirysät, kuten Pattaya. Näissä paikoissa ei ole mitään aitoa jäljellä. Turisteja turistien perään ja pelkästään turisteille suunnattuja palveluita. Pääosin ruoka on huonoa ja kallista.
- Huijaukset ja kusetukset reissaajia kohtaan. Pyydä kaikesta kuitti ja pistä sovitut hinnat ylös johonkin viralliseen paperiin ja laske aina rahanvaihdossa saamasi rahat. Jollei sinulla ole kuittia maksetusta asiasta, niin olet täysin majapaikan pitäjän yms armoilla. Saattaa olla että seuraavana aamuna hotellihuoneesi hinta on tuplaantunut tai et sitten maksanutkaan sitä edellisenä iltana...
- Kaupustelijat jotka eivät jätä rauhaan. Pääosin turistirysien ongelma. Jos satut edes katsomaan aurinkolaseja kaupustelevaa äijää kohtaan, niin saat hänestä kaverin seuraaviksi useiksi minuuteiksi.
- Ruoka Filippiineillä. Ei vain toiminut. Pääosa paikallisesta ruoasta ei maistunut meille kummallekaan. Tästä syystä oli pakko tukeutua kiinalaiseen pikaruokaan...
- Liian agressiiviset myyjät joiden kanssa ei voi edes tingata. Pääosin turistirysien ongelma. Jos satut menemään esimerkiksi paitoja myyvään kojuun niin sieltähän ei sitten lähdetäkkään helpolla ulos. Jossain paikoissa sinut tullaan käytännössä vetämään takaisin kojuun sisään jatkamaan tinkausta.
- Turistihinnat. Olet turisti niin maksat lisähintaa. Tietyn tyylisissä kaupoissa eli bazaareissa, kojuissa, toreilla yms et välttämättä löydä hintalappuja mistään, eli myyjä saa heittää turistihintansa tiskiin. Siinä on tilanne jossa olet omien tinkaustaitojesi varassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti