torstai 24. marraskuuta 2011

Tarinoita hakuprosessista

Sijainti: Tampere, Suomi
Yleisesti ottaen koko reissuun valmistautuminen on vienyt useita kymmeniä tunteja omaa sekä muiden aikaa. Mutta asiaan; Tampereen yliopiston (Tay) vaihtopaikat löytyvät kyseisen linkin takaa (http://www.uta.fi/opiskelu/opiskelu_ulkomailla/vaihtopaikat.html). Yleensä hakuajat ovat loppusyksystä ja alkukeväästä sekä jälkihaut vähän ennen kuin vaihto alkaa. Suosittuihin kohteisiin, kuten Malesiaan, ei välttämättä pääse ensimmäisellä hakukerralla, sillä yleensä sinne on ollut hakijoita enemmän kuin kiintiö sallii. TaY:lta Malesiaan lähtee yhteensä yhdeksän opiskelijaa, joista kolme menee syyslukukaudeksi ja loput kuusi kevätlukukaudeksi. Valituista neljän lukukausimaksun maksaa TaY. Meidän loppujen täytyy maksaa Universiti Sains Malaysian lukukausimaksu itse. Kyseinen summa on noin 800 euroa ja se maksetaan sitten Malesiassa. Käytännössä yliopiston myöntämä matka-apuraha 1000 euroa palaakin mukavasti tähän lukukausimaksuun.

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun (JKK) vaihtoasioista vastaa KV-koordinaattori Terhi Nieminen, joka on monet kerrat neuvonut meitä poloisia keskellä byrokratiaviidakkoa.

Tästä voi tutkailla Johtamiskorkeakoulun omia vaihtopaikkoja (http://www.uta.fi/opiskelu/opiskelu_ulkomailla/vaihtopaikat/yksikot.html#kkk)
Ja täältä voi lukea matkakertomuksia, esimerkiksi Malesiasta

Hakuprosessimme alkoi 2011 tammikuun lopulla, jolloin päätimme pistää hakupaperit sisään. Tällaisia dokumentteja vaadittiin: 
- Hakulomake
 Ja siihen liitteeksi:
 - Opintorekisteriote (sähköinen ote käy)
 - Motivaatiokirje (sisältäen myös selvityksen kielitaidosta 1/2 - 1 A4)
 - Curriculum vitae
 yllämainitut dokumetit voi palauttaa suomenkielellä.

4.3.2011 Saimme tiedon, että JKK on valinnut meidät vaihto-opiskelemaan USM:ään. Meidän piti ilmottaa Terhille otammeko kyseisen paikan vastaan, sillä kyseessä oli lukukausimaksullinen paikka. No tottakai otimme!

Seuraavaksi pääsimmekin tutustumaan USM:n byrokratiaan, sillä saimme sähköpostiimme ison kasan hakupapereita jotka piti täyttää ja lähettää Malesiaan ennen lukukauden alkua:
- Hakulomake 
- Englanninkielinen opintosuoritusote
- Recommendations; suosituskirje
- Todistus englannin kielitaidosta
- Five (5) passport size photos ja Three (3) copies of your passport (inclusive of the hard cover and all used pages) Tämän lisäksi hakumuksiin uppoaa 2 passikuvaa, joten passikuvia tarvitsi yhteensä 7 kappaletta
- Statement of Purpose; motivaatiokirje
- Insurance Arrangement Declaration; paperi jossa hyväksymme hankkivamme vakuutuksen ennen opiskelujen alkua
- Health Examination report; terveystodistus, joka käydään hankkimassa YTHS:ltä. Lääkäri tutki sekä teki testejä ja tämän perusteella allekirjoitti (terveen?)paperit.

Allekirjoittaneen hakupaperit vastasivat sivumäärältään jo laajaa kandidaatintutkielmaa, sillä A4-papereita oli yhteensä 35 kappaletta. Hakupaperit Malesiaan postitti Terhi, joten meidän ei tarvinnut kuin pitää huoli siitä että olemme täyttäneet kaikki paperit oikein ja tehneet sekä hankkineet kaikki tarvittavat laput ja allekirjoitukset.

Näiden lisäksi TaY:lta voi hakea matka-apurahaa, joka on 1000e. Kyseiseen hakemukseen pitää liittää opintosuoritusote sekä opintosuunnitelma ulkomaisessa yliopistossa. Tämän lisäksi pitää sitoutua kirjoittamaan matkakertomus ja kyseinen dokumentti pitää palauttaa kuukauden kuluessa siitä kun on palannut takaisin Suomeen.

Kaikkien hakupapereiden täyttämiseen menee yllättävän paljon aikaa, joten siihen kannattaa varata muutamia viikkoja. Mitään ei kannata jättää viime tinkaan. Erityisesti lääkäriajan saaminen YTHS:lle voi olla hankalaa. Allekirjottanut ohjattiin ensimmäisen kerran hoitajan luokse kun kysyin terveystarkastusta Malesiaan. Hoitaja sanoi ettei hän näitä ole koskaan tehnyt ja tämä on lääkärin hommia, joten varattiin sitten lääkäriaika kolmen viikon päähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti