perjantai 25. marraskuuta 2011

Kustannuksia Tampereella - odottelua ja ristiriitaisia päätöksiä

Sijainti: Tampere, Suomi
Matkan valmistelu alkoi monin tavoin jo kesällä. Saimme tietää, että USM:n lukuvuosi on muuttunut, jolloin toinen periodi ("kevät"-lukukausi) alkaakin vasta pari kuukautta myöhemmin, vasta helmikuussa. Etsimme erilaisia edullisia matkustusvaihtoehtoja jonnekin päin Aasiaa, koska tulemme lopulta asettumaan sinne. Aluksi mietimme repäisyä Australiaan ja Uuteen-Seelantiin saakka, mutta päädyimme pitämään matkamme fokuksen koossa ja karsimme ylimääräisiä osia. Tiesimme, että esimerkiksi Air Berlin lentää melkein aina Hki-Bangkok -väliä alle viiteen sataan väli, mutta päätimme aikaistaa lähtöämme jo joulukuun puoliväliin, joka alkaa olla sesonkiaikaa. Silloin myös opiskelut Tampereella ovat sopivassa vaiheessa ja talvilomat alkavat. Sesonkiaikana tarjoukset päättyivät usein joulukuun alkupuolelle. Sain mailiini Lufthansan tarjouksen viiden sadan euron lennoista Singaporeen ja takaisin. Päätimme, että kyseinen kaupunkivaltio on sopiva lentohubi ja tilapäinen tukikohtamme Kaakkois-Aasiassa. 3.8.2011 ostimme menopaluutiketit maailman toiseksi tiheimmin asuttuun valtioon.

Joulun ja uudenvuoden aaton suunniteltujen matkapläänien kohdistuessa lähemmäksi päiväntasaajaa, päätimme etsiä jatkoyhteyksiä Singaporesta johonkin suuntaan. Mietimme alueita, joilla ei olisi sadekautta vuodenvaihteen tietämillä ja päädyimme joko Sri Lankaan tai Vietnam-Kambodza-Thaimaa-Penang -roadtripille. Saimme sesonkiaikaan nähden edullisen lennon 17.12 Ho Chi Minh Cityyn (Saigon) Tiger Airways -lentoyhtiöltä, joten päätimme viettää Joulun ja UV:n kierrellen Indokiinaa.

Penangin residenssin hankkimisen jälkeen ajattelimme lähteä vielä pienelle lepolomalle kiertelemään Filippiinejä, kun löysimme edullisia lentotarjouksia Tiger Airwaysilta ja Cebu Pacific Air -yhtiöltä, joka löytyy tietenkin EU:n mustalta listalta. Mutta onneksi emme lennä EU:n alueelle ja yhtiön ongelmat ovat olleet lähinnä vain turvallisuuteen liittyviä sivuseikkoja. Tigerin meno-paluu tutusta ja turvallisesta satamastamme, Singaporesta, ajoittuu ajanjaksolle 12.1 - 31.1, jonka välillä lennämme kolmesti Cebulla noin 800-900km lyhyitä kansallisia lentovälejä. Tällöin tulemme helmikuuksi Penangille ja ehdimme palautua lepoloman aiheuttamasta jetlaakista ennen orientoivien opintojen kevyttä nousua.

Lentohinnat per pää:
- Helsinki - Frankfurt - Singapore [*return] 500e 13.12-13.3.2012 Lufthansa
- Singapore - Ho Chi Minh City (Saigon) n.85e 17.12.2011 Tiger Airways
- Singapore - Angeles City (Clark) [*return] 104e 12.1.2012-31.1.2012 Tiger Airways
- Manila - Puerto Princesa 16,50e 15.1.2012 Cebu Air
- Puerto Princesa - Cebu 13,50e 25.1.2012 Cebu Air
- Cebu - Angeles City 15,50e 30.1.2012 Cebu Air

Rokotukset olivat yhtenä kustannuksia aiheuttavana pakollisena pahana. Itse rokotuksiin kriittisesti suhtautuvana henkilönä en tietenkään halunnut maksaa 260 euron Japanin aivokuume -rokotusta, vaan turvaudun joko mahdolliseen ilmaiseen tai ainakin halvempaan rokotteeseen USM:n kautta tai otettuna esimerkiksi jossain Kaakkois-Aasian valtiossa. Kyseinen rokote on mahdollisesti tarpeellinen vasta paluumatkan aikana sadekautena ja maaseudulla, jossa on eläimiä. W näki asian toisin ja varautui jo Suomesta alkaen rokotesuojalla. Muita rokotteita olivat perusrokotteet, joiden lisäksi otimme molemmat lavantautirokotteen, joka oli kolmena enterokapselina. Itse en ollut ottanut Havrixia (hepatiitti A+B), joten otin myös sen rokotussarjasta kaksi ensimmäistä piikkiä, joten voi ottaa loput korjaussarjasta sitten, kun palaa. Myös Malariaa vastaan tarvitsimme estolääkityksen ja W otti kyseiseen Malarian estoon myös antibioottina tunnettua Doximycin merkkistä doksisykliiniä ja itse olin enemmän Lariamin kannalla. Huhupuheiden perusteella USM tarjoaa esimerkillisesti lähes kaikki lääkkeet, joten saamme malariaan täsmälääkkeet Penangilta sinne asettumisen jälkeen. Kyseiset malarialääkkeet on ostettu vain ajalle, jonka reissaamme ennen opiskelujen alkua. W otti itselleen myös polion, joka on ilmainen, kuten itse ottamani jäykkäkouristusrokote. Tällä hetkellä seuraamme Bangkokin tulvatilannetta, sillä edessä saattaa olla kolerarokotteen ottaminen ainakin W:n osalta.

Rokotushintoja
Japanin aivokuume: (Ixiaro) 130e x 2
Hepatiitti A + B: (Havrix) 50e x 2 (+50e kolmas ja viimeinen piikki)
Lavantauti: (Vivotif) 32,40e
Lariam: (8vk kuuri/1tabl. kerran viikossa) 46e
Doximycin: (9vk kuuri/1tabl. joka päivä) 34e
Perusrokotteet: (polio, jäykkäkouristus, jne) 0e

Alkusyksyllä saimme kuningasajatuksen mennä katsomaan F1:n Malesian GP:ä, koska kumpikaan ei ollut aiemmin ollut senkaltaisessa tapahtumassa osallisena. Selvitimme lippujen hintoja ja saimme early-bird -hintoina liput sopivasti puoleen hintaan. Radan varrelle olisi päässyt muutaman euron hinnalla, mutta päätimme nähdäkin jotain ja juhlistaa kevättä ja elämää ostamalla kolmen päivän katsomoliput maalisuoralta. Näille lipuille tuli ainoastaan 65 euroa hintaa kappaleelta. Toki koko viikonloppu Sepangilla tarjoaa paljon muutakin kuin miltä se näyttää TV:ssä.

Sekä J:n että W:n kohdalla vakuutukset hoituivat erilaisten väylien kautta. Molemmat kilpailuttivat suomalaisia vakuutusyhtiöitä, mutta nämä yhtiöt eivät aina olleet innostuneita vastailemaan tarjouspyyntöihimme. W sai vakuutukset kätevästi kotivakuutuksen kautta Pohjolalta, jossa matka- sekä matkatavaravakuutukset kustantavat yhteensä noin 50 euroa vuodessa. Mutta nämä ovat voimassa vain maksimissaan kolme kuukautta kestävillä matkoilla, joten W joutui ottamaan kuusi kuukautta matka-ajanpidennystä vakuutukseensa. Kyseinen pidennys maksaa 50 euroa (sis. matka- sekä matkatavaravakuutukset) per jokainen ylimääräinen kuukausi, eli edessä oli 300 euron lasku. Itse jouduin ottamaan matkavakuutukseni kotivakuutuksen ulkopuolelta. Kilpailutuksen jälkeen päädyin Fenniaan, jolla oli 8kk:n matkustaja- ja matkatavaravakuutustarjous suhteellisen hyvin ehdoin yhteensä. Vakuutuksia vertailtaessa vaikuttavat eniten nykyiset vakuutukset, erityisesti kotivakuutus sekä mahdollinen nuorisoalennus. Myös vakuutusten ehdoissa ja omavastuuosuuksissa on huomattavia eroja.

- Pohjolan matkavakuutus & matkatavaravakuutus (3kk 50e + 6kk 300e) 350e
- Fennian matkavakuutus & matkatavaravakuutus 8kk (157,41e+77,12e) 234,53e

Muina hankintoina pitkin syksyä tuli omalla kohdalla erilaista tilausta tehtyä rinkan, puhelimen, läppärin ja muiden tarvikkeiden suhteen. Myös W päivitti tietotekniikkansa rinkkaan sopivaksi. "Alan" liikkeitä kierreltyä saimme lopulta tarvittavat tavarat ja hankinnat seuraavaksi talveksi, kevääksi ja kesäksi. Erityisenä huomiona voisi mainita myös passikuvat, joita tarvitsimme 7 kpl jo opintohakemuksiin. Näiden lisäksi niitä tulee tarvitsemaan esimerkiksi viisumeihin, joten niitä tuli otettua 12kpl, vanhojen ylimääräisten kuvien lisäksi. W päätyi tekemään samoin, jotta ei tule ylimääräistä häslinkiä passikuvien puuttumisen takia sitten rajanylityspaikoilla. Myös ISIC-kortista oli joidenkin tilausten yhteydessä hyötyä, kun sai toimituksen ilmaiseksi ja alennusta -20 % kaikista tuotteista, jolloin esimerkiksi rinkan hinta tuntui varsin sopivalta. Joten pitkää ikää ja ehjiä saumoja.

Näihin kaikkiin pakollisiin kuluihin (lennot, rokotukset, vakuutukset jne.) on hyvä varata vähintään 1000-1500 euroa, joka kyllä hupenee nopeasti, varsinkin jos ottaa kaikki rokotukset, ostaa rinkan sekä elektroniikkaa ja lentää Finnairilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti