perjantai 9. joulukuuta 2011

Hankintoja ja ostoksia sekä pari kovaa kikkaa

Sijainti: Tampere, Suomi
Ajattelin tässä luetella kaikkia niitä pakollisia ja ei niin pakollisia asioita ja tavaroita, joita kannattaa hankkia tällaista matkaa varten. Kaikkea pikkukrääsää voisi ostaa vaikka kuinka, mutta rinkkaan ei mahdu järjetöntä määrää tavaraa. Ja mitä vähemmän rinkka painaa, sitä mukavampi sitä on kantaa. Tämän lisäksi lentokoneissa ruumaan menevä kapsäkki saa painaa sen noin 20kg, riippuen lentoyhtiöstä. Itse pyrin siihen että rinkkani painaisi noin 15kg. Me saimme Aasiassa tapahtuvia lentoja varatessamme valita ruumaan menevän kapsäkin maksimipainon. Tuo paino vaihteli 10-40kg välillä ja 10kg taisi normaalisti sisältyä lipun hintaan ja lisäpaino maksoi sitten lisää. 20kg:n kapsäkille tuli hintaa parisen euroa.

Tässä seuraavaksi on lista niistä tavaroista jotka tungen rinkkaani. Osan näistä voi tietysti hankkia vasta kohdemaassa. On muutes yllättävän hankalaa ostaa kesävaatteita Suomesta marraskuussa... Vaatteita en ole tässä ollenkaan listannut, sillä meistä kumpikin aikoo ostaa suurimman osan vaatteista reissun varrella.

Pakolliset:
- Rinkka + sadesuoja (Itse suosin noin 70 litran kokoista rinkkaa, jonka voi helposti ylipakata. Rinkan tulee olla leveä, eikä kovin syvä/paksu, jolloin sen saa helposti esimerkiksi kulkuvälineiden tavarahyllylle. Esimerkkinä oma rinkkani Osprey Aether 70)

Osprey Aether 70 rinkkani

- Vesitiiviitä pusseja esimerkiksi vaatteille ja tärkeille papereille (Esim. minigrip/pakkauspussit)
- Korvatulppia
- Rahavyö/jemma, johon saa passin, kortit ja käteistä (Esim. reiden ympärille tai vyötärölle)
- Lukkoja (Mieluiten numerolukkoja, jolloin ei tarvitse kantaa avaimia mukana)
- Leatherman tai monitoimilinkkuveitsi
- Kevyt ja pieneen tilaan menevä retkipyyhe (Esimerkki)
- Digikamera + laturi + muistikortteja
- Kännykkä + laturi
- Parranajokone + laturi
- Maailmanlaajuinen pistokeadapteri
- Pieni ompelusetti
- Aurinkolasit
- Jeesusteippiä pieni rulla
- Sulkurenkaita (näillä saa rinkan kiinni kulkuvälineiden hyllyihin yms.)
- Paperikopiot kaikista tärkeistä papereista, esimerkiksi passeista, korteista, lentolipuista ja takuukuiteista
- Vedenkestävä kuumemittari
- Särkylääke (Esim. Paramax 1000mg)
- Ripulilääke (Esim. Imodium)
- Malarialääkkeet
- Ideaalisiteitä
- Laastareita
- Desifiointiaine
- Käsidesi
- Aurinkorasva
- Hyttyskarkote
- Hammasharja + tahna
- Kynsisakset/-leikkurit
- Dödö
- WC-paperirulla

Ei välttämättömiä (mutta mielestäni tarpeellisia):
- Kannettava tietokone + veden- ja iskunkestävä suojalaukku + laturi + kannettavan hiiri + mokkula + rj-45 verkkokaapeli (Läppärin kannattaa olla alle 13" kokoinen, niin kulkee helpommin mukana. Perus miniläppärillä pärjää)
- Nappikuulokkeet (lisänä mikrofoni skypeä varten)
- Strapsafe tai vastaava rinkan lukitusmekanismi (Esimerkki)
- Hyttysverkko + ripustussetti (narua, koukkuja jne) (Esimerkki)
- Avaimenperän kokoiseksi menevä 10 litran kangaskassi
- Sukellusmaski
- Muovikuksa
- LUsikkaHAarukka
- Pattereita
- Nippusiteitä
- Minikokoinen saippua/shamppoo sekä minikokoinen pyykinpesuaine (Esimerkki ja esimerkki)
- Rakkolaastareita
- Aloe Vera voide
- Humektan perusvoide
- Vaseliinipurkki
- Maitohappobakteereita (Esim. Lactoseven, sillä se sopii antibioottien kanssa)

Ostimme J:n kanssa tavarat pääosin Partioaitan Ideaparkin myymälästä, Adventran nettikaupasta sekä Prismasta ja Apteekeista. Partioaitan ja Adventran tuotteet olivat hyvinkin kilpailukykyisesti hinnoiteltuja, varsinkin kun saimme alennuksia, mutta silti joitain tuotteita saattaa saada ulkomailta halvemmalla (sis. hinta ja postikulut kotiovelle) joten kannattaa tsekata ainakin Brittien Amazon

Seuraavaksi muutamia käytännön vinkkejä: Kaikki tärkeät paperit ja kopiot on hyvä olla tallessa sähköisessä muodossa ja aina mukana, esimerkiksi älypuhelimessa/läppärissä/muistitikulla. Myös ns. pilvipalvelu tarjoaa mahdollisuuden tallentaa kaikki tärkeät dokumentit ja tiedostot. Ideana on siirtää tiedostoja nettiin palvelimelle, jolloin kyseisiin tiedostoihin pääsee käsiksi esimerkiksi läppärillä tai älypuhelimella, kunhan vain netti on käytössä. Jos läppäri varastetaan niin kyseiset tiedostot säilyvät edelleen netissä olevalla palvelimella. J:n kanssa viritimme itsellemme käyttöön Dropbox palvelun, jota on helppo käyttää. Tässä linkki kyseiseen palveluun jos haluaa rekisteröityä: http://db.tt/V3tEeuvB (jos rekisteröidyt tämän linkin kautta, niin sekä minä että sinä saamme omaan dropboxiimme lisätilaa ja tämähän tarkoittaa sitä, että me Reissu-Lasset saamme lisätilaa reissukuvillemme ja näin ollen te näette enemmän kuvia reissultamme!)

Toinen hyvä vinkki on salata kannettavan tietokoneen kiintolevyt, sillä jos läppäri varastetaan niin varas ei pääse käsiksi kiintolevyllä oleviin tiedostoihin. Salaus ei vaikeuta tai hidasta läppärin käyttöä mitenkään. Itse pistin asetukset niin, että kun koneen käynnistää, niin salaussofta kysyy salasanaa. Sen jälkeen salaussoftan olemassaoloa ei edes huomaa. Hyvä ja ilmainen softa on Truecrypt

Rinkka on hyvä lukita sekä lentojen ajaksi että hotellihuoneesta poistuttaessa. Tässä auttaa seuraava niksi, jossa rinkan ympärille pistetään sadesuoja niin tiukalle kuin se vain menee ja sen ympärille strapsafe hihna. Tämän kikan ansiosta lentokentillä ei tarvitse teippailla rinkan hihnoja ja remmejä maalarinteipillä tai pistää kelmua rinkan ympärille.

Osprey + Ospreyn L kokoinen sadesuoja + Strapsafe

Pari käytännön kikkaa täältä reissun päältä: Eli ne teistä jotka omistavat androidin älypuhelimen (ehkä muihinkin saa?), niin googlemapsiin voi esiladata 15km*15km alueita. Mene googlemapsiin -> asetukset -> labs -> esihae kartta-alue. Lataa tämä sovellus. Kyseessä on äärimmäisen kätevä työkalu, jolla saa tarkat kartat alueilta joihin aikoo matkustaa. Matkan edetessä kun pääsee kännykällä nettiin niin voi latailla aina seuraavien paikkojen kartat. Esimerkiksi bussimatkan aikana on hyvä tutustua tulevan alueen tarkkaan karttaan ja opetella paikkoja ulkoa, jolloin ei ole täysin tuk-tuk tai mopopoikien armoilla kun haluaa päästä tiettyyn osoitteeseen rinkkojen avulla. Yleensä kuskit sanovat että kyseiseen paikkaan on vähintään pari kilometriä pitempi matka mitä sinne olisi oikeasti ja näin ollen pyytävät kovempaa hintaa kyydistä. Heille ei tarvitse sanoa kuin se oikea kilometrimäärä niin johan hinta alkaa tippua.

Toinen käytännön kikka liittyy erääseen kätevään vaatekappaleeseen nimittäin puff huiviin. Sen voi kietoa päänsä ympärille jos päänahka meinaa palaa tai auringonpistos alkaa yllättämään tai vaikka olkapään suojaksi kun aurinko paistaa suoraan bussin ikkunasta olkapäähän ja verhoja ei ole. Lisäksi sen voi pistää kaulansa ympärille jos on nuhakuumeessa ja haluaa suojata kaulan viimalta. Jollei halua haistella pakokaasuja, tai muita epämääräisiä hajuja, niin sen voi pistää nenän ja suun eteen. Esimerkiksi bussissa viereen istuva herrasmies joka on tyhjentänyt aamulla parfyymikaappinsa itsensään, ei ole parasta mahdollista matkaseuraa viiden tunnin ajan. Lisäksi huivin voi pistää silmiensä eteen, jollei pysty nukkumaan valoisassa paikassa. Myös moottoripyöräajelun aikana kyseinen huivi on hyödyllinen sillä se estää sen, ettei suuhun tai naamalle lennä mitään ötököitä tai pölyä. Ostin kyseisiä huiveja Saigonista 2e kappalehintaan muutaman. Pakko-ostos!

4 kommenttia:

  1. Hyvää matkaa pojat.
    toivoo W:n äiti ja iskä

    VastaaPoista
  2. Tosi hyviä vinkkejä teillä! Ollaan itse lähdössä ens vuoden alussa Vietnam-Thaimaa-Singapore-Malesia-Aussit-Jenkkilä-akselille reppureissaan ja just tällasia käytännön juttuja on tullu ihmeteltyä :)

    VastaaPoista
  3. Hyvä että vinkeistä on apua! Mukavaa reissua teille. Käykää mahdollisimman paljon eri saarilla, ne ovat parhaita paikkoja. Kuukauden päästä blogissa pitäisi olla tarinaa useista Vietnamin kaupungeista.

    VastaaPoista